Żebroczka wiślańska
składniki
-Ziemniaki[1.8KG]
-Kiełbasa(ścinki)[0.5kg]
-Sól[1,5 łyżeczki]
-Pieprz[ilość zależna od preferencji]
-Mleko[0.5l]
-Cebula duża[1 szt.]
-Ryż[0.75 szklanki](nieugotowanego, lub taka sama ilość kaszy)
-Czosnek[3ząbki]
-Kminek[1 łyżeczka]
-Majeranek[2 łyżki]
sposób przygotowania
Ziemniaki zetrzeć na tarce lub w malakserze na bardzo drobnych oczkach. Ryż ugotować w 2 szklankach wody. Kiełbasę, boczek, szynkę pokroić w kostkę (mogą być większe kawałki) i przesmażyć razem z cebulą. Ziemniaki, ryż, przesmażone składniki mięsne (razem z tłuszczem, który powstał w wyniku smażenia), wymieszać, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dodać gorące mleko, ponownie wymieszać.
Wylać na brytfankę lub głębszą blaszkę do pieczenia i piec w średnio nagrzanym piekarniku (200 st. C) 70 - 90 min. Po upieczeniu brzegi żebroczki przylegające do ścian naczynia powinny być spieczone na ciemno brązowy kolor, a środek powinien być żółto-zielonkawy.
Żebroczkę podawano z ziołową herbatą, która miała pomóc w trawieniu.
Życzę wszystkim smacznego