Praktyczne zasady zdrowego odżywiania

Odpowiedz


To pytanie jest elementem zabezpieczającym przed automatycznym zamieszczaniem postów.

BBCode wyłączony
Emotikony wyłączone

Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: Praktyczne zasady zdrowego odżywiania

Re: Praktyczne zasady zdrowego odżywiania

autor: LadyM » 2015-02-06, 15:26

Ćwiczenia ćwiczeniami ale porady nie są jakieś wymyślone i warto z nich skorzystać dla lepszego samopoczucia :)

Wysłane z mojego Lenovo P780 przy użyciu Tapatalka

Re: Praktyczne zasady zdrowego odżywiania

autor: Wrzesion » 2015-02-03, 15:05

Chodakowska i jej porady i ćwiczenia - radzę na to uważać, bo najbardziej niedoświadczeni lekarze łapią się za głowę :P

Praktyczne zasady zdrowego odżywiania

autor: LadyM » 2015-02-03, 14:50

1. Uświadom sobie popełniane błędy żywieniowe i na tej podstawie staraj się zmodyfikować swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe.
2. Jedz cztery-pięć niewielkich posiłków dziennie. Postaraj się, aby przerwy między nimi nie były dłuższe niż trzy-cztery godziny.
3. Śniadanie to podstawa!
4. Główne źródło energii w Twoim odżywianiu powinny stanowić produkty zbożowe dostarczające węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin i składników mineralnych. Białe pieczywo,ryż, makarony i mąkę pszenną zamień na produkty pełnoziarniste.
5. Produkty mleczne powinny być stałym elementem Twojej codziennej diety. Mleko i przetwory mleczne są nie tylko głównym źródłem wapnia, ale dostarczają rownież białka o wysokiej wartości biologicznej, witamin z grupy B, witaminy A i D oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez i cynk.
6. Teraz kolej na mięso. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Mięso spożywaj z umiarem, wybieraj chude gatunki-indyka, kurczaka, chudą wołowinę.
7. Nie zapominaj o rybach w swoim menu. Spożywanie ryb chroni przed chorobami układu krążenia, wspomaga działania układu nerwowego i mózgu, działa przeciwnowotworowo, reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego.
8. Koniec z cukrem- zamiast niego tylko naturalna słodycz, owoce czy odrobina naturalnego miodu.
9. Zwiększ spożycie warzyw i owoców do co najmniej pięciu porcji dziennie. To nie zastąpione źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
10. Zwróć szczególną uwagę na to, ile pijesz wody! Codziennie powinno wypijać się co najmniej 2-2,5 litra płynów, najlepiej wody mineralnej. Zapomnij o słodkich napojach gazowanych, które zawierają bardzo duże ilości cukru.
11. Poznaj świat herbat ziołowych oraz nie zapominaj o herbacie zielonej, białej, czerwonej, rooibos i yerba mate.
12. Jeśli chcesz zachować lub osiągnąć prawidłową masę ciała, powinnaś/eś jeść, a nie głodzić się.
13. Wyeliminuj ze swojego menu produkty wysokk przetworzone i półprodukty, takie jak sosy do makaronu w słoikach i torebkach, sosy do sałatek.
14. Planuj posiłki tak, żeby nie dać się zaskoczyć niespodziewanym głodem i unikąć pokus.
15. Zapełnij lodówkę zdrowymi, wartościowymi produktami, które Ci smakują.
16. Delektuj się jedzeniem. Jedz powoli, bez pośpiechu i stresu.


Źródło: Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej

Na górę