Waniliowa Szarlotka LadyM :)
- LadyM
- -#Przyjaciel TP
- Posty: 1247
- Rejestracja: 2011-02-02, 20:53
- Ulubiony DJ: Roberto Jay, Mike Revo
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Kontakt:
Waniliowa Szarlotka LadyM :)
CIASTO
* 1,5 szklanki mąki
* 12dag masła
* 1/3 szklanki cukru
* jajo
* tłuszcz do formy
KRUSZONKA
* 1,5 szklanki mąki
* 15dag masła
* 2/3 szklanki cukru
* jajo
MASA JABŁKOWA
* opakowanie budyniu waniliowego
* 2 szklanki mleka
* 6-8 jabłek
* laska wanilii !
* 3 łyżki cukru + opakowanie cukru waniliowego
* cukier puder
ciasto
makę przesiać na stolnicę, wyrobić z masłem, cukrem i jajem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno wysmarowanej tłuszczem formy( o wymiarach 28x30 lub podobnych),piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200'C
Podobnie zagnieść ciasto na kruszonkę, gotowe wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Z mleka i proszku ugotować budyń. Umyte, obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce. Wanilie posiekać i razem z jabłkami poddusić 15 min(na koniec wyciągam wanilie,żeby nie było,że ktoś trafi na grudki czarne:P ) Na upieczone ciasto wyłozyć ugotowany budyń, następnie jabłka. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto na kruszonkę zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 30 min w temp 200'C. Schłodzone posypać cukrem pudrem.
Niebo w gębie u mnie ta szarlotka znika w 2 godziny
* 1,5 szklanki mąki
* 12dag masła
* 1/3 szklanki cukru
* jajo
* tłuszcz do formy
KRUSZONKA
* 1,5 szklanki mąki
* 15dag masła
* 2/3 szklanki cukru
* jajo
MASA JABŁKOWA
* opakowanie budyniu waniliowego
* 2 szklanki mleka
* 6-8 jabłek
* laska wanilii !
* 3 łyżki cukru + opakowanie cukru waniliowego
* cukier puder
ciasto
makę przesiać na stolnicę, wyrobić z masłem, cukrem i jajem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno wysmarowanej tłuszczem formy( o wymiarach 28x30 lub podobnych),piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200'C
Podobnie zagnieść ciasto na kruszonkę, gotowe wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Z mleka i proszku ugotować budyń. Umyte, obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce. Wanilie posiekać i razem z jabłkami poddusić 15 min(na koniec wyciągam wanilie,żeby nie było,że ktoś trafi na grudki czarne:P ) Na upieczone ciasto wyłozyć ugotowany budyń, następnie jabłka. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto na kruszonkę zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 30 min w temp 200'C. Schłodzone posypać cukrem pudrem.
Niebo w gębie u mnie ta szarlotka znika w 2 godziny
- Wiedzmin67
- -#Przyjaciel TP
- Posty: 1998
- Rejestracja: 2009-06-06, 00:10
- Ulubiony DJ: DJ Reywers
- Lokalizacja: Ciechanowiec
- Kontakt: