autor: LadyM » 2012-01-22, 15:59
CIASTO
* 1,5 szklanki mąki
* 12dag masła
* 1/3 szklanki cukru
* jajo
* tłuszcz do formy
KRUSZONKA
* 1,5 szklanki mąki
* 15dag masła
* 2/3 szklanki cukru
* jajo
MASA JABŁKOWA
* opakowanie budyniu waniliowego
* 2 szklanki mleka
* 6-8 jabłek
* laska wanilii !
* 3 łyżki cukru + opakowanie cukru waniliowego
* cukier puder
ciasto
makę przesiać na stolnicę, wyrobić z masłem, cukrem i jajem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno wysmarowanej tłuszczem formy( o wymiarach 28x30 lub podobnych),piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200'C
Podobnie zagnieść ciasto na kruszonkę, gotowe wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Z mleka i proszku ugotować budyń. Umyte, obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce. Wanilie posiekać i razem z jabłkami poddusić 15 min(na koniec wyciągam wanilie,żeby nie było,że ktoś trafi na grudki czarne:P ) Na upieczone ciasto wyłozyć ugotowany budyń, następnie jabłka. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto na kruszonkę zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 30 min w temp 200'C. Schłodzone posypać cukrem pudrem.
Niebo w gębie
u mnie ta szarlotka znika w 2 godziny
[b]CIASTO[/b]
* 1,5 szklanki mąki
* 12dag masła
* 1/3 szklanki cukru
* jajo
* tłuszcz do formy
[b]KRUSZONKA[/b]
* 1,5 szklanki mąki
* 15dag masła
* 2/3 szklanki cukru
* jajo
[b]MASA JABŁKOWA[/b]
* opakowanie budyniu waniliowego
* 2 szklanki mleka
* 6-8 jabłek
* laska wanilii !
* 3 łyżki cukru + opakowanie cukru waniliowego :)
* cukier puder
[b]ciasto[/b]
makę przesiać na stolnicę, wyrobić z masłem, cukrem i jajem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno wysmarowanej tłuszczem formy( o wymiarach 28x30 lub podobnych),piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200'C
Podobnie zagnieść ciasto na kruszonkę, gotowe wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Z mleka i proszku ugotować budyń. Umyte, obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce. Wanilie posiekać i razem z jabłkami poddusić 15 min(na koniec wyciągam wanilie,żeby nie było,że ktoś trafi na grudki czarne:P ) Na upieczone ciasto wyłozyć ugotowany budyń, następnie jabłka. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto na kruszonkę zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 30 min w temp 200'C. Schłodzone posypać cukrem pudrem.
Niebo w gębie ;D u mnie ta szarlotka znika w 2 godziny :P